top of page

Stalling en Verzorging

De stalling en verzorging van de paarden is voor ons erg belangrijk. We streven ernaar om de paarden zo natuurlijk mogelijk te houden. Dit houdt in dat de paarden zoveel mogelijk bij elkaar staan zodat ze sociaal contact hebben, dat ze zoveel mogelijk buiten staan zodat ze voldoende beweging krijgen, dat ze onbeperkt ruwvoer krijgen en dat er goed gelet wordt op de gezondheid van de paarden. 

Sociaal contact is erg belangrijk voor paarden. In de natuur leven paarden in een kudde met een duidelijk rangorde. Om dit zoveel mogelijk te benaderen, hebben we een aantal groepen die als het ware een kleine kudde vormen. We hebben de Shetlanders, de pony's, de merries en de ruinen. In het voorjaar, de zomer en de vroege herfst staan deze groepen 24/7 buiten in de wei, eventueel met kuilvoer als er te weinig gras is.

In de winter staan de paarden zoveel mogelijk in groepsstallen met onbeperkt ruwvoer. Onbeperkt ruwvoer vinden wij belangrijk, omdat paarden in de natuur verspreid over de dag zo'n 16u per dag eten. Door onbeperkt ruwvoer aan te bieden, wordt de kans op koliek (buikpijn, kan erg gevaarlijk zijn) zo klein mogelijk gemaakt. We werken er naartoe om voor alle groepen een groepsstal te maken, omdat we merken dat de paarden het prettig vinden. Er zijn uitzonderingen die 's nachts in hun eigen stal staan, omdat ze te laag in rangorde staan om voldoende te eten of doordat ze wat ouder zijn en extra voer nodig hebben. Door ze 's nachts een eigen stal te geven, waar ze ook sociaal contact hebben, blijven zij ook tevreden. Door onze manier van stalling blijven de paarden sociaal, gezond en kunnen ze hun energie beter kwijt. Dit werkt verder door in de lessen, waar de paarden braver zijn en meer zin in hun werk hebben.

Wat we verder belangrijk vinden, is dat de pony's en paarden maximaal 2u per dag in de les lopen. Zo blijven zij gezond en blij. Ook is afwisseling fijn voor paarden, daarom springen we regelmatig, rijden zonder zadel, doen carrousel of een spelletje. Ook zijn er in de mei-, zomer- en herfstvakantie buitenritten. We stappen op met een krukje, omdat dat beter is voor de rug van het paard.

Onze klanten mogen de paarden zoveel mogelijk zelf uit de wei of uit hun groepsstal halen. Ze mogen zelf poetsen en op- en afzadelen. Daarbij staan de paarden vast in de schuur en elk paard heeft zijn of haar eigen emmer met poetsspullen. In de zomer brengen en halen we de paarden met de fiets uit de wei. Zodra kinderen goed genoeg kunnen fietsen, mogen ze daarbij ook helpen.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                     

 

De gezondheid van onze paarden is erg belangrijk en daarom hebben we twee vaste dierenartspraktijken. Dierenartspraktijk 'De Lingehoeve' is de vaste praktijk voor entingen, wormenkuren, koliek en andere ziektes.Ook hebben zij een dierenarts die gespecialiseerd is in tandheelkunde en hij controleert regelmatig de tanden van onze paarden.

 

Voor rugproblemen hebben we ook een vaste praktijk, dit is praktijk 'De Vallei'.

Ook hebben we een vaste hoefsmid die iedere twee weken een ochtend komt om de paarden te bekappen en te beslaan.  

Bij lastige wonden krijgen wij hulp van Jacintha Wilmink van Woumarec.

bottom of page