top of page

Veiligheid  & Huisregels

Welkom bij Stal Eikelboom!

U gaat paardrijden en gelijk heeft u. Het is een fijne en boeiende sport, die in ons land door meer dan een half miljoen mensen wordt bedreven. Onze manege vindt veilig en verantwoord paardrijden erg belangrijk. Daarom hebben we voor u een aantal belangrijke adviezen over uitrusting, lessen en regels op een rijtje gezet Volgt u deze adviezen op, zodat u hopelijk ongevallen kunt voorkomen en meer kunt genieten van de paardensport!

DSC_0643.JPG

Veiligheidshelm

Wanneer er een preventieve maatregel van belang is, dan is dat wel het dragen van een veiligheidshelm. In de paardensport ontstaan bijna 75.000 letsels per jaar. Ongeveer 9.000 slachtoffers moeten zich jaarlijks laten behandelen op de spoedeisende hulpafdeling van het ziekenhuis als gevolg van een ongeval in de paardensport. In meer dan de helft van de gevallen is het ongeval te wijten aan een val van het paard. Ruim 350 ruiters lopen hersenletsel op.

Draag daarom altijd een veiligheidshelm met de CE-markering en het EN 1384 teken. Deze helm heeft in ieder geval een harde schaal en een kinband voorzien van een veiligheidssluiting.

Rijkleding

Ook bij het dragen van kleding spleen veiligheidsaspecten een rol. Zo voorkomen goede laarzen dat de laars bij een eventuele val in de stijgbeugel blijft vastzitten.

 Draag daarom altijd:
·(rij)laarzen die een goede beenligging bevorderen en de nodige bescherming bieden. Draag laarzen met gladde doorlopende zolen en een hak ( of jodhpur-laarsjes met chaps) en let op een goede pasvorm;


· kleding die armen en benen zo goed mogelijk beschermt. De kleding moet voldoende bewegingsvrijheid bieden maar mag niet met alle winden gaan meewaaien. Onderkleding en met name de broek moeten goed aansluiten, omdat plooien vervelend kunnen inwerken op de huid. Draag te paard een echte rijbroek of een jodhpur. Bedenk bij aanschaf van een echte rijbroek dat voor wedstrijden een bepaalde kleur verplicht is.

Paardrijlessen

Les nemen is zeker bij paardrijden heel belangrijk. Een paard is een levend wezen. U moet goed weten hoe u met hem om moet gaan, wilt u de kans op ongevallen zoveel mogelijk beperken. En hoe u met een paard omgaat leert u, naast gewoon paardrijden, tijdens de lessen.

Goede instructeurs zijn een voorwaarde voor verantwoorde lessen.

Regels

Op elke manege gelden regels. Onze algemene regels, de regels voor het buitenrijden en de regels voor de rijbaan kunt u lezen in deze folder.

Meld gezondheidsklachten

Wanneer u kampt met bepaalde gezondheidsklachten dan is het goed dat ons personeel/onze instructeurs hiervan op de hoogte zijn. In geval van nood weten zij hoe te handelen.

Huisregels voor ruiters, publiek en ouders

Ten behoeve van veiligheid en paardrijdplezier voor ons allen kent onze manege een aantal huisregels. Wij rekenen op uw medewerking!

Voor iedereen geldt:

· Toeschouwers dienen zich rustig te gedragen en mogen zich niet met de gang van zaken in de les bemoeien.


· Niet rennen en schreeuwen in de stallen maar ook niet op het erf en langs de bak!


· Er mag in de stallen en te paard niet gerookt worden


· Een paard/pony is een vluchtdier, als er iets onverwachts gebeurt gaat het eerst rennen en dan pas kijken


· Aanwijzingen van instructeurs en stalpersoneel dienen door iedereen opgevolgd te worden.


· De stalgangen dienen altijd netjes te zijn; borstels en harnachement dienen altijd direct na gebruik opgeruimd te worden.


· Alcoholgebruik voor of tijdens het rijden is uiteraard niet toegestaan


· Klanten of vrijwilligers mogen alleen paarden en pony?s poetsen, van en naar stal begeleiden en op- en afzadelen als dit onder toeziend oog van stalpersoneel gebeurt. Klanten en vrijwilligers mogen zonder toezicht verzorgen wanneer zij hiervoor bij de manege een korte theoretische en praktische instructie hebben gevolgd.


· Spreek een paard/pony eerst aan voor u hem benadert


· Het paard/pony houdt geen rekening met u, u moet rekening met hem houden. Blijf links van het paard/pony lopen als u hem begeleidt.


· Zet het paard vast door middel van een veiligheidsknoop.


· Bij het opzadelen in de box altijd eerst het hoofdstel in doen, daarna het zadel. Indien het paard vaststaat, eerst het zadel en daarna het hoofdstel. Afzadelen andersom. Dit alles altijd vanaf de linkerkant.


· Bij het op stal zetten altijd doorlopen totdat het paard/pony weer met het hoofd bij de deur staat.


· Meld bijzonderheden die je aan je paard/pony ziet aan je instructeur of het stalpersoneel.


· Probeer met hoevenkrabben en poetsen altijd naast het paard te gaan staan, nooit erachter!!! Ga niet op de grond of op de knieën zitten.


· Ga altijd voor een paard/pony langs, is dat niet mogelijk waarschuw hem dan eerst en praat tegen hem.


· Gil nooit als er iets gebeurt; het paard/pony raakt dan in paniek.

 
Voor beginnende ruiters c.q. nieuwe klanten geldt bovendien:

· De rijkunst van nieuwe klanten wordt in de praktijk beoordeeld door de instructeur tijdens een privéles. De instructeur deelt ruiters naar hun niveau in bij de verschillende lessen.


· Absolute beginners volgen minimaal vijf privélessen.

 
Rijbaanregels voor ruiters

Net als in het verkeer gelden er ook regels in de rijbaan. Ruiters dienen zich aan onderstaande rijbaanregels te houden. Begrijpt u één van de regels niet? Uw instructeur of overige personeelsleden geven u graag een toelichting.

· Bij het rijden dienen alle ruiters een goed passende veiligheidshelm met gesloten kinband te dragen.


· Bij het rijden dienen de schoenen ruim in de stijgbeugel te zitten.


· Bij het rijden dienen alle ruiters rijlaarzen te dragen of stevige schoenen met een gladde doorlopende zool en een hak, gecombineerd met chaps.


· Bij het rijden dienen grote, uitstekende sieraden en losse kleding te zijn af- c.q. uitgedaan.


· Het voornemen om in of uit de rijbaan te gaan dient luid te worden aangekondigd en hiervoor moet toestemming zijn gevraagd


· Het springen over een hindernis moet worden aangekondigd als er ook andere ruiters in de rijbaan rijden


· Op- en afstijgen op de AC-lijn


· Niet stappen of halthouden op de hoefslag


· De combinatie welke op de linkerhand rijdt, heeft bij het passeren de hoefslag (dus rechts houden)


· Degene die een snellere gang heeft en/of zijgangen rijdt heeft voorrang


· Niet snijden en elkaar de ruimte geven bij het passeren


· Voor het opstijgen altijd controleren of het paard is aangesingeld


· Bij het opstijgen er op letten dat u het paard niet met de tenen in de buik prikt. Druk bij het opstijgen uw linkerknie tegen het zadel aan.


· Valt er iemand van zijn paard, ga dan allemaal stilstaan.


· Trek geen jas of trui uit op het paard tenzij iemand hem goed vast heeft.


· Steek nooit uw hand door de lus van de zweep als u aan het rijden bent.


· Eet geen kauwgom of iets anders op het paard. Dit kan tijdens een onverwachte beweging in uw keel schieten.

Regels voor het buitenrijden

 In de natuur rijden is geweldig. Maar houdt u zich dan wel aan onderstaande regels? Zo blijft paardrijden veilig voor uzelf, anderen en het paard!

 · Alle ruiters van een groep die naar buiten gaan moeten minimaal in staat zijn zelfstandig te kunnen galopperen. Zij moeten worden begeleid door een ruiter die gekwalificeerd is om leiding te geven (of instructeur) en die een geldig ruiterbewijs heeft.


· De leider van de groep moet de groep voor vertrek instrueren over de commando?s die onderweg gegeven worden en ook over algemene gedragsregels bij val van een ruiter, op hol slaan en dergelijke.


· De leider van de groep beschikt over een mobiele telefoon met het alarmnummer en de nummers van de manege en de dierenarts. Schakel de mobiele telefoon uit tijdens de rit i.v.m. de mogelijke schrikreacties van het paard.


· De leider van de groep heeft een reserve beugelriem en een scherp mes met afgeschermd lemmet bij zich.


· Een groep die naar buiten gaat mag niet groter zijn dan tien in totaal. Meestal zijn dit er minder.


· De huisregels en rijbaanregels gelden ook voor buiten rijden voor zover van toepassing.


· Bij het rijden in het donker of schemer dient de ruiter de wettelijk verplichte verlichting te voeren, volgens artikel 36 reglement ?verkeersregels en verkeerstekens? (RVV), 1990. De ruiter moet rood licht naar achteren stralen en wit of geel licht naar voren.


· Het dragen van reflecterend materiaal aan paard en/of ruiter wordt sterk aanbevolen.


· Bij buitenritten met minder ervaren ruiters/kinderen is de aanwezigheid van een ervaren ruiter gewenst, ter ondersteuning van de instructeur.

Veel en veilig paardrijdplezier toegewenst!!!

bottom of page